luni, 5 august 2013

Kav-gerul...pentru cine a mai auzit cuvantul...si pentru restul...


          "Ce destin potrivnic îl mânase până aici? N-ar fi depins decât de el ca să fie unul dintre puternicii oameni fericiţi ai globului!... Şi totuşi, aici ajunsese!...

          De altfel, nicăieri nu ar fi putut suporta  mai uşor dureroasa povară a vieţii decât în acest colţ pustiu de univers. Dramele cele mai sfâşietoare sunt cele care se petrec şi rămân în adâncul sufletului. Pentru cei care au trecut prin astfel de suferinţe, nu mai există altă alternativă decât moartea sau sihăstria. Kav-gerul alesese  sihăstria. Această stâncă pustie era o chilie cu ziduri nepătrunse de lumină şi spaţiu.

La urma urmei, aşa-i fusese destinul. Murim, dar faptele noastre nu pier, deoarece ele se perpetuează în consecinţe infinite. Trecători de-o clipă pe pământul acesta, paşii noştri lasă în nisipul efemerului drum urme veşnice. Nu se întâmplă în viaţa noastră pământească nici cel mai mic eveniment care să nu fie determinat de ceea ce l-a precedat, iar viitorul este alcătuit din prelungiri necunoscute în trecut.

          Oricare ar fi viitorul acesta, chiar dacă poporul pe care îl crease ar fi dispărut, chiar dacă pământul ar fi pierit, fărâmiţat în infinitul cosmic, opera Kav-gerului nu avea să moară niciodată.

          Aşa gândea Kav-gerul, stând drept ca o coloană semeaţă de granit în licărirea ultimelor raze ale apusului, care-i aureau barba albă ca zăpada, şi contemplând imensa întindere de apă şi cer unde, departe de toţi, avea să trăiască liber, singur - până la moarte."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu